Euro Cafe - Costa Rica Hacienda Sonora honey Zobacz większe

Euro Cafe - Nicaragua Los Placeres Funky

Nowy produkt

24,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Opis

Opakowanie250g
Proces obróbkifunky
Kraj pochodzeniaNikaragua
Profil smakowyowoce pestkowe, jagody, zioła
Data palenia05.03.2019
Odmiana botanicznaJava, Red bourbon, Red Pacamara, Yellow Pacamara, Caturra, Red Catuai, Ethiosar

Więcej informacji

Country: Nicaragua
Region: San Ramon, Matagalpa
Farm: Los Placeres
Altitude: 750-970 masl


Rodzina Mierisch od ponad 100 lat uprawia kawę w wysokich górach Nikaragui, w rejonach Matagalpy i Jinotega.
Na początku, Bruno Mierisch pracował z swoim synem Wilfrido na uprawie kawy. Potem Wilfrido pracował z swoimi chłopcami
na farmach z kawą, a dzisiaj jego synowie pracują z ich synami i córkami na plantacjach z kawą.

Variety: Java, Red bourbon, Red Pacamara, Yellow
Pacamara, Caturra, Red Catuai, Ethiosar
Processing: washed, prolonged fermentation

Na czym polega obróbka Funky
Funky to proces pozwalający na pewien stopień kontrolowanej fermentacji. Nazwa wymyślona przez Stephena Leightona, pochodzi z dziwnego, ale egzotycznego profilu wytwarzanego tą metodą. Odmiana kawy może się zmienić, ale proces jest zawsze taki sam.


Jak to robią na plantacjach Mierisch
Wybieramy wiśnie w ich optymalnej dojrzałości, a następnie od razu przenosimy nienaruszoną wiśnię do suchego młyna. W młynie suchym układamy czereśnie jako grubą warstwę na plastikowej plandece. Nie poruszamy również kawę tak często (zwykle kawa jest przesuwana 3 do 4 razy dziennie). Grubsza warstwa nie poruszająca się tak często, pozwoli na rozpoczęcie pewnego stopnia fermentacji. Czasami rozpylamy trochę wody na czereśnie, aby wspomóc proces fermentacji.

Utrzymujemy kawę pokrytą na patio od 24 do 36 godzin, zawsze monitorując, że czereśnie nie fermentują całkowicie. Jednym ze sposobów monitorowania procesu jest smak wiśni. Staramy się nigdy nie pozwolić, by smakowały jak ocet, bo to będzie oznaczać nad fermentację. Po etapie kontrolowanej fermentacji kawę rostawia się w postaci cienkiej warstwy i częściej przewraca. Proces ten odbywa się na patio przez 8 dni, a następnie przez kolejne 20-30 dni na afrykańskich łóżkach, aż osiągnie 12% wilgotności.

Następnie kawę przenosi się do naszego dobrze przewietrzonego magazynu gdzie kawa odpoczywa 30 dni przed ostatnim etapem obróbki i jeszcze 30 dni przed eksportem.

16 innych produktów w tej samej kategorii: