Euro Cafe - Costa Rica Hacienda Sonora honey Zobacz większe

Euro Cafe - Costa Rica Hacienda Sonora honey

Nowy produkt

Ten produkt nie występuje już w magazynie

24,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Opis

Opakowanie250g
Proces obróbkiHoney
Przeznaczeniealternatywy
Kraj pochodzeniaKostaryka
Profil smakowykakao, słodkie czerwone owoce
Data palenia05.04.2018
Odmiana botanicznaCaturra, Red Catuai, Yellow Catuai

Więcej informacji

Hacienda Sonora znajduje się w Dolinie Środkowej Kostaryki, u podnóża słynnego wulkanu Poas. Powierzchnia gospodarstwa wynosi około 100 hektarów, na które składa się 55 hektarów zacienionej kawy, 35 hektarów dzikiego rezerwatu leśnego i 10 hektarów pod uprawą trzciny cukrowej. Średnia wysokość to 1200 m nad poziomem morza. Kawa rośnie w otoczeniu egzotycznych drzew zapewniających doskonałą jakość poprawiając chemie  już bogatej naturalnie gleby wulkanicznej. Dzięki zróżnicowanemu ekosystemowi farmy, wiele różnych gatunków ptaków i zwierząt szuka schronienia na plantacji Sonora.

Hacienda Sonora znajduje się w Dolinie Środkowej Kostaryki, u podnóża słynnego wulkanu Poas. Powierzchnia gospodarstwa wynosi około 100 hektarów, na które składa się 55 hektarów zacienionej kawy, 35 hektarów dzikiego rezerwatu leśnego i 10 hektarów pod uprawą trzciny cukrowej. Średnia wysokość to 1200 m nad poziomem morza. Kawa rośnie w otoczeniu egzotycznych drzew zapewniających doskonałą jakość poprawiając chemie  już bogatej naturalnie gleby wulkanicznej. Dzięki zróżnicowanemu ekosystemowi farmy, wiele różnych gatunków ptaków i zwierząt szuka schronienia na plantacji Sonora.

Wszystkie maszyny w młynie są dostrojone tak, aby działały w jak najlepszy sposób, wykorzystując energię zebraną w gospodarstwie. Mikro młynek do kawy zbudowany jest w sercu plantacji Sonora obok tradycyjnego 150-letniego młyna do trzciny cukrowej.

Do obróbki kawy wykorzystywane są dwie metody, natural i honey  . Obie te metody wymagają o wiele więcej pracy i opieki niż tradycyjne w pełni myte. Jednak wszystko ma sens, gdy poznasz wyniki w filiżance. Próbując różnych technik za pomocą tych dwóch metod została uzyskiwana wyraźną słodycz ze wszystkimi rodzajami kakao i wzmocnionymi nutami owocowymi.

Kolejną ważną zaletą jest to że oszczędzane są duże ilości wody, stosując naturalne procesy. Użycie metody honey  oszczędza ponad 20 litrów wody wykorzystywanej do obróbki kawy.

8 innych produktów w tej samej kategorii: